Pianolessen

Ksenia & Servaas

 

PIANOLESSEN IN UTRECHT, MAARSSEN(BROEK), ABCOUDE.

  • INTRODUCTIE
  • KLEUTERS
  • KINDEREN OP DE BASISSCHOOL
  • JONGEREN EN VOLWASSENEN
  • TARIEVEN
  • HET INSTRUMENT
  • CONTACT

INTRODUCTIE

Al meer dan vijftien jaar  wonen en werken wij in Kanaleneiland-Zuid:

SERVAAS JANSEN, gediplomeerd pianodocent, met meer als dertig jaar leservaring aan kinderen en volwassenen, en

KSENIA KOUZMENKO, concertpianiste, afkomstig uit Wit-Rusland, docente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (zie ook haar eigen website onder LINKS).

SERVAAS JANSEN komt bovendien op maandagmiddag bij U aan huis in Abcoude. Op dinsdag- en woensdagmiddag komt hij bij U aan huis in Maarssen en Maarssenbroek.

Wij verzorgen pianolessen voor leerlingen van elk niveau en elke leeftijd: van kleuters tot volwassenen, en van beginners tot zeer gevorderden. We doen dat met al onze vakkennis en ervaring en met veel enthousiasme.

In de loop van de jaren hebben we een uitgebreide verzameling leermateriaal ontwikkeld. Onze gezamenlijke kennis van het pianorepertoire op elk niveau is waarschijnlijk moeilijk te evenaren, en wordt nog altijd uitgebreid.

Elke leerling krijgt daardoor zijn persoonlijke benadering. Er is zoveel moois geschreven voor de piano in bijna elke denkbare stijl, dat we al heel gauw samen met elke leerling die muziek kunnen uitzoeken waar hij of zij door geïnspireerd en uitgedaagd wordt.

KLEUTERS

Voor jonge kinderen (ongeveer vanaf groep 2) gebruiken wij een speciaal programma. Op deze leeftijd hoeven kinderen nog geen noten te lezen. Ze leren op allerlei andere manieren zingen en spelen. Liedjes worden op gehoor aangeleerd, ze leren verhalen vertellen met muziek, hoe je verschillende klanken maakt en hoe je een muzikaal verhaal kunt onthouden door bijvoorbeeld de klanken te tekenen. Muzikale basisbegrippen komen zo aan bod op allerlei verhalende, beeldende manieren, zoals dat bij kinderen van die leeftijd het beste past.

Op die manier ontdekken ze zonder dat ze er erg in hebben al een hele hoop over muziek en wat er nou zo leuk aan is (en mooi, en spannend, en grappig). En over notatie, en over de piano en zijn mogelijkheden. Zo komt ieder kind op zijn of haar eigen manier en tempo vanzelf bij het notenlezen en alles wat daarbij hoort.

KINDEREN OP DE BASISSCHOOL

Vanaf groep 3 leren onze leerlingen noten lezen en nog veel meer met een speelse basiscursus op de piano. Deze cursus duurt maximaal één seizoen, bij oudere kinderen vaak korter. De werkbladen zijn gratis.

Aan de hand van bekende en minder bekende liedjes komen als vanzelf de elementen aan bod die je nodig hebt om muziek te kunnen spelen, lezen en begrijpen: maat en ritme, melodie en begeleiding, intervallen, majeur en mineur, en zo voort. Dit is nadrukkelijk géén droge theorieles: alle kennis wordt al spelend aan de piano opgedaan. Als de basiscursus is afgerond, kijken we welke methode of combinatie van leermiddelen het beste aansluit bij de belangstellingen en vaardigheden van iedere afzonderlijke leerling.

JONGEREN EN VOLWASSENEN

Ook voor jongeren en natuurlijk voor volwassenen (van elke leeftijd! Het schijnt wwetenschappelijk bewezen te zijn datje nooit te oud bent om iets te leren!) verzorgen we lessen, aangepast aan ieders eigen niveau en behoefte.

Heeft U ooit muziekles gehad, en wilt U het weer opvatten, of wilt U als jongere of volwassene juist beginnen met pianospelen? Of bent U een gevorderd speler, maar op zoek naar echte professionele verdieping? In al deze gevallen hebben wij U veel te bieden.

Een aantal belangrijke uitgangspunten:

–              Pianospelen is op elk niveau echte muziek spelen.

Wij denken dat het mogelijk is om voor elk niveau en elke leeftijd echte muziek te vinden. Het is niet nodig om flauwe namaak te spelen.

–              Pianospelen is niet alleen noten lezen uit een boek.

Wij leren iedereen hoe je zelf kunt spelen met accoorden, hoe je een begeleiding maakt bij een bekende melodie, hoe het zit met toonsoorten, enz. Ook hier: géén droge theorie, géén stampwerk uit theorieboeken. Al deze kennis wordt al spelend aan de piano opgedaan. Zo begrijp je veel beter hoe muziek in elkaar zit. Ook de muziek die je van het blad speelt wordt zo veel levender.

–              Pianoles is niet het ene leerboek na het andere doorwerken.

Wij vinden het leuk om onze leerlingen te laten kennismaken met de ongelooflijke verscheidenheid aan prachtige muziek die er voor de piano is geschreven, door bijzondere mensen die daar al hun gevoeligheid en intelligentie in kwijt konden.

Een aantal van die mensen is heel beroemd geworden; anderen zijn minder bekend, of onterecht bijna vergeten. Er is zoveel bijzonders te vinden. Alles wat we vragen is dat de leerling zich openstelt voor ons enthousiasme. Je kiest uiteindelijk zelf wat je daarvan mooi vindt en waar je je verder in wilt verdiepen.

–              Pianospelen is niet alleen je vingers steeds sneller leren bewegen.

Het is leuk om te weten waarom die ene passage in een muziekstuk nou zo bijzonder klinkt, of wat je kunt doen om een stuk nog spannender, intiemer, intenser, dramatischer, of verliefder (enzovoort!) te laten klinken.

Wij vinden het leuk en belangrijk om verhalen te vertellen over de periode en de wereld waarin een muziekstuk is ontstaan en over de persoon die het heeft geschreven. Wat is er toen allemaal gebeurd? Wat was daar zo bijzonder aan? Wij vinden het leuk om daarover te vertellen, en tips te geven over waar je daar meer over te weten kunt komen.

HET INSTRUMENT

Om werkelijk plezier te hebben in pianospelen, en te genieten van wat U geleerd hebt, is het belangrijk dat U thuis een instrument heeft dat technisch in orde is, en waarop U een muziekstuk ook mooi kunt laten klinken. Als we eerlijk zijn, moeten we zeggen dat wij een “echte”, akoustische piano (in redelijke staat) altijd de voorkeur geven boven een elektrische. Zelfs bij de beste elektronische instrumenten gaat veel klankrijkdom en mogelijkheid voor nuancering meteen verloren. Een fatsoenlijke akoustische piano lijkt duur, maar verliest, als hij goed onderhouden wordt, niet veel van zijn waarde. Je kunt hem dus weer goed verkopen. Dit geldt over het algemeen niet voor elektronika. Bovendien bieden veel pianozaken financiële regelingen, om het U aantrekkelijker te maken de stap te nemen.

Als U desondanks liever met een elektronisch instrument begint, wat de eerste paar jaar best kan,  zorgt U dan voor een volledig pianotoetsenbord, met toetsen van “ware grootte” die zoveel mogelijk de werking van een echte piano imiteren.

 

TARIEVEN

In 2024 hanteren wij de volgende tarieven:

Servaas Jansen: € 53,- per uur (dus € 26,50 per half uur, € 39,75 per 45 minuten).

Ksenia Kouzmenko: € 57,- per uur (dus…)

 

CONTACT

Bent U nieuwsgierig geworden?

Neem dan gerust een keer contact met ons op, en overleg vrijblijvend over de verschillende mogelijkheden. Wij staan U met plezier te woord! Denkt U bijvoorbeeld nog over de aanschaf van een instrument? Wij geven U graag persoonlijk en onpartijdig advies.

Tot ziens!

Servaas Jansen & Ksenia Kouzmenko

tel.                          030-2341858

e-mail                   servaas.jansen@planet.nl

                               kseniakouzmenko@planet.nl